Gravură

Despre Gravură

Personalizarea materialelor promoţionale poate fi făcută și prin gravură, o metodă deosebit de complexă și delicată, oferind durabilitate în timp și acurateţe lucrărilor. Gravura este o procedură specială de inscripţionare a obiectelor din metal, lemn, plastic, sticlă, ceramică ce presupune „zgârierea” stratului materialului cu ajutorul unor utilaje. În funcţie de aceste utilaje, gravura ce o putem realiza este de trei feluri:

  • Gravura laser presupune folosirea unui utilaj ce lucrează cu un fascicul de lumină (în cazul laserului YAG) sau a unui fascicul de gaz (în cazul laserului CO2). Ambele utilaje „ard” un strat superior al materialului și imprimă – cu ajutorul unui software – grafica dorită. Fiecare dintre cele două tipuri de laser are aplicabilitatea lui. Laserul YAG se folosește pe metal. Rezultatul va fi un „tatuaj” pe material de culoare neagră. Pe metalele vopsite sau eloxate stratul de vopsea va fi îndepărtat, iar culoarea metalului va fi dezvăluită (auriu sau argintiu).
  • Gravura laser care utilizează un fascicul laser realizat cu gazul CO2 dintr-un tub de sticlă, este dedicată în special materialelor non-metalice șieste aplicat cu succes pe acril, lemn, plastic, piele și materiale organice (fructe). Rezultatul gravurii este influenţat în mod direct de materialul gravat. De exemplu, lemnul devine maro închis, carbonizându-se la suprafaţă mai mult sau mai puţin, în funcţie de puterea laserului aplicată suprafeţei, dar și de timpul de gravare.
  • Gravura mecanică folosește un router CNC echipat cu o freză cu diamant pentru a imprima un text sau un logo pe suprafaţa articolelor. Această tehnică este utilizată în special pentru gravarea articolelor din sticlă, metal sau marmură, granit.

AVATANJE

Cu ajutorul celor trei tehnologii (laserul YAG, laserul CO2, routerul CNC) poate fi gravată aproape toată gama de materiale: metal, aluminiu (culoarea siglei este întotdeauna în culoarea materialului, ușor mai deschisă), lemn (este un produs natural, astfel că nu toate gravurile vor fi la fel), sticlă (de cele mai multe ori aceste gravure vor fi de culoare albă), polar fleece (gravurile vor fi un pic mai închise decât materialul nepersonalizat), pâslă, piele, piele sintetică (poliuretan – PU), materiale acrilice, unele materiale plastice, carton.

Gama obiectelor ce se pot grava este extrem de mare. Practic, toate obiectele create din materialele enumerate mai sus pot fi gravate printr-una dintre metodele descrise mai sus. Suporturi de cărţi de vizită din metal (medalii, plachete, indicatoare), aluminiu sau piele, brelocuri din orice material, pixuri, stilouri, USB-uri metalice, ceasuri de mână, de birou sau de perete, articole din sticlă: pahare, sticle, scrumiere, trofee, unele tipuri de căni ceramice, articole din acril (plexiglass) etc.

Cantitatea minimă ce se poate executa este de un exemplar, putându-se executa serii cu grafică variabilă, neexistând un cost suplimentar pentru aceasta. De asemenea, se pot produce șiobiecte cu ordin de mărime de nivelul miilor.

Culoarea gravurii este determinată de materialul ce se gravează. Dimensiunea de imprimare este limitată pe produsele de promovare ce sunt cilindrice sau sferice. Timpul de producţie și costurile per bucată rămân constante indifferent de tiraj, depinzând de suprafaţa acoperită, de existenţa unor șabloane ce trebuie fabricate, de necesitatea unui pre-tratament pentru tipul de material din care este fabricat produsul. Complexitatea graficii, precum și dimensiunea acesteia determină timpul de producţie care poate fi destul de mare în comparaţie cu alte procedee de inscripţionare.

Este obligatoriu ca toate materialele să fie testate înainte de a se personaliza. Anumite produse ce nu sunt plate necesită un șablon în care trebuie să fie așezate, ceea ce poate crește costul de imprimare. Cu cât este mai complex logo-ul sau mai mare suprafaţa de gravare, cu atât este mai mare timpul de producţie.

Timpul minim necesar de execuție

ALTERNATIVE

Login

Create an account

Password Recovery

Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

LISTĂ DE DORINȚE 0

RECENTLY VIEWED 0